Preproductie

Tijdens een preproductie bereid je je songs grondig voor. Als je arrangementen grotendeels vastliggen, de songstructuren en tempo’s bepaald zijn en iedereen kan zijn of haar partijen goed spelen, zal de opname zelf veel sneller gaan. Door je thuis of tijdens een oefensessie voor te bereiden, bespaar je een tijd in het opname proces. 

Zorg dat je je songs tijdens een oefen sessie hebt opgenomen zodat de structuur vastligt. Steek hier niet te veel tijd in, want voor je het weet raak je gehecht aan de specifieke sound van een demo.

 

Samenwerking met de producer

Wij stemmen je album of single afstemmen op jouw stijl en smaak. Maar soms liggen wensen eisen en mogelijkheden wat ver(der) uit elkaar. Daarom is een kop koffie zo belangrijk om alles goed met de producer af te stemmen.. Denk dus goed na wat je van een producer verwacht.  Zoek je iemand die je helpt met de songs af te werken, iemand die arrangementen uitschrijft voor jou, iemand die vooral mee zoekt naar de perfecte sound…

 

Neem referenties mee wat je goed vind en ook wat niet. 

Opname Sessies

De studio moet een plek zijn waar je als performer op je best bent. Dit heeft ten eerste te maken met de manier waarop je gaat opnemen: ben je als band het sterkst wanneer jullie samen live spelen of ben je meer op je gemak als je één voor één je partijen opneemt en daarna gaat knutselen en knippen/plakken? Dit heeft een invloed op je opname sessies. Als je allemaal samen live wil spelen, dan moet dat wel passen zeker als er visueel contact nodig is.  Spreek dit dus goed door.

Een geluidstechnisch aspect is bijvoorbeeld de gewenste klankkleur. De pre-amps, microfoons en andere outboard gear en plugins creëren samen de sound. Zijn er specifieke wensen en eisen neem dit op met de studio.

Add Your Heading Text Here

Als je effectief in de studio arriveert, zal het meestal nog een aantal uren duren voor je kan beginnen met spelen. Alle instrumenten moeten gesoundcheckt worden, de juiste micro’s moeten gekozen worden. Breng een aantal referenties mee van de sound die je zoekt. Dat helpt een engineer of een producer bij het maken van een aantal cruciale beslissingen.
Zorg ook dat je materiaal in orde is: is de intonatie van je gitaar goed afgesteld, zijn je snaren ok, is je drum gestemd, … Probeer thuis ook al wat te oefenen met meespelen op click-track, vaak is het een uitdaging om niet te versnellen of te vertragen als je opneemt. Als je goed voorbereid bent, moet je niet meer nadenken over welke noten je zal spelen, dat zorgt ervoor dat je volledig kan opgaan in de muziek en op zoek kan gaan naar die magische take. Laat genoeg vrijheid voor nieuwe ideeën tijdens het opnemen.
Sommige muzikanten die in het repetitielokaal of slaapkamer hun instrument als een beest bespelen, veranderen in de studio in bange kwezeltjes. Partijen worden soms afgevlakt omdat er ‘geen fouten gemaakt mogen worden’. Het belangrijkste is echter dat je in een goeie ‘vibe’ zit in de studio. Dit is meestal veel belangrijker dan het willen vermijden van fouten in de opname. Er zijn natuurlijk wel grenzen, maar doorgaans is het beter om de take te kiezen met het meeste ‘karakter’ in plaats van de take met de minste fouten. Een performance die op veilig is gespeeld, klinkt saai en vlak.

Opnemen

Mixen
Muziek mixen is een vak apart. Als je samenwerkt met een producer of naar een studio trekt, zullen zij meestal ook jouw muziek kunnen goed mixen. Vaak kiezen artiesten er echter voor om iemand extern te betrekken om hun muziek te mixen. Wie je kiest om jouw muziek te mixen, zal een grote impact hebben op jouw songs. Veel hangt ook af van jouw verwachtingen. Je moet voor jezelf uitmaken wat je wil en daar duidelijke afspraken over maken. Als mixer is het erg fijn als je iemands muziek goed hebt weten te vertalen en omgekeerd ook wanneer de mixer een meerwaarde heeft kunnen betekenen voor jouw plaat. Een goede basis en verstandhouding komen je samenwerking zeker ten goede!

Masteren
Mastering biedt je de gelegenheid om een klankopname als geheel te beoordelen en er de laatste hand aan te leggen. De mastering zal ervoor zorgen dat je song op elke drager goed klinkt, zowel op je studio-monitors als de boxen van je computer. Mastering zal er ook voor zorgen dat elke song op je album hetzelfde klinkt. Door te spelen met equalizing en compressie kan er op microscopisch niveau gewerkt worden aan elke mix.
Mixen kan je met enige muzikale voorkennis nog zelf doen, maar mastering is een vak apart en hiervoor werk je best samen met een gespecialiseerde mastering engineer. De mastering engineer neemt een mix eerst en vooral grondig onder de loep. In een volgende stap neemt de mastering engineer afstand en probeert hij de impact van de opname op punt te stellen.
Het is de verdienste van de mastering engineer aan te voelen wat de uitvoerder of de auteur te vertellen heeft en de opname in functie daarvan te boetseren. Dit abstracte proces is onmogelijk uit te drukken in vaste formules en vereist van de technicus in eerste instantie muzikaliteit en luisterervaring. In dit stadium zal een goeie mix werkelijk tot leven komen op het vlak van klankkleur en presence. De onderlinge volgorde, de pauzes en het volumeverloop tussen individuele tracks en fade-outs worden hier ook bepaald. Ten slotte zal de mastering engineer ook de ISRC-codes toevoegen aan elke opname.
Let op! Als je plant om jouw muziek ook op vinyl uit te brengen, moet je dat expliciet vermelden bij de mastering. Een mastering voor vinyl verschilt namelijk van een mastering voor online distributie.